Предимствата на работата с независим личен финансов консултант

Истински независимите лични финансови консултанти в България са рядкост. В тази кратка статия ще разгледаме основните разлики между независимите и “зависимите” финансови консултанти. След като се запознаем с разликите, ще надникнем в бизнес модела и в предимствата на независимите пред “зависимите” финансови консултанти.

Основната разлика между независимите и зависимите консултанти

Независимият финансов консултант не е обвързан с различни компании и чужди интереси. Това му позволява да Ви предложи най-добрата услуга, съвет или стратегия, чрез които да подходите най-разумно що се отнася до постигането на целите си.

За разлика от обикновения или “зависим” финансов консултант, той може да си позволи да Ви даде безпристрастни съвети за различни продукти, услуги или възможности, тъй като неговата основна цел е да допринесе за Вашата печалба, а не за тази на компанията, която представлява (тъй като НЕ е обвързан с такава).

Той не работи за фирма, чиито продукти е длъжен да продава. Той работи за Вас и за реализирането на Вашите лични финансови цели.

Заставайки с името си рискува повече, отколкото ако е част от дружество, където отговорността често е доста “размито” понятие.

След като не е обвързан с конкретна фирма, какъв е бизнес моделът на такъв консултант?

Независимият личен финансов консултант не получава комисиони, такси, бонуси и друг тип компенсации и възнаграждения от емитентите на финансовите продукти и услуги, които препоръчва.

Неговото възнаграждение, което най-често е под формата на хонорар се заплаща от клиента.

За разлика от западните страни, в България масовото разбиране е, че услугата, предоставяна от финансовите консултанти е безплатна. Това е така, защото почти всички финансови консултанти у нас са в категорията “зависими”. Услугата, която те предоставят не се заплаща директно на самия консултант. Но всеки знае, че безплатен обяд няма.

И въпреки, че клиента не плаща заплатата на консултанта директно, то той го прави индиректно.

Фирмата, която предлага финансовите продукти (инвестиционни фондове, застрахователни, спестовни или др.) заплаща комисиона на консултанта за всеки продаден продукт.

Това превръща финансовия консултант в продавач. Появява се principal-agent проблема. Има конфликт на интереси. Консултантът ще Ви продаде продукта, който носи най-голямо възнаграждение за него, а не този, който е най-подходящ за Вашите нужди.

Финансовата институция, от която ще закупите продуктите, за които сте посъветвани от консултанта е включила в цената на съответните продукти (било то под формата на завишени такси за управление, депозиране, теглене, процент от реализирана доходност или други) заплащането, което му се дължи.

Като направим равносметка се оказва, че е по-изгодно да се работи с независим консултант. Само така можем да сме сигурни, че нашия интерес е на първо място. А също и че финансовите продукти, които сме посъветвани да закупим, са избрани след преглед и анализ на всичките достъпни за нас продукти, а не само от предлаганите от компанията, за която работи консултанта.

В повечето случаи тези продукти се закупуват от клиента дългосрочно. Спестения хонорар сега, излиза скъпо утре, тъй като само няколко процента разлика в доходността след години олихвяване може да доведе до в пъти по-добър (респективно по-лош) финансов резултат.

А точно тези няколко процента плащат заплатите, наемите и всички останали бизнес разходи на фирмите, които плащат на консултанти да Ви предоставят “безплатно” финансов съвет.

Кой има нужда от финансово консултиране?

Услугите на независимия финансов консултант са най-подходящи за хора със стабилен доход, които имат по-различни интереси от управление на финанси, но пък осъзнават важността му и биха искали да се доверят на експерт, който да ги съветва как най-добре да спестяват или инвестират парите си.

Или такива, които искат да разберат как най-добре да оптимизират управлението на парите си така, че да живеят щастливо и спокойно, да могат да посрещнат предвидими и непридвидими разходи, както и да знаят, че с всеки изминал месец се доближават до постигането на житейските си финансови цели.

Не всеки има времето или експертизата да изучава науката на парите. Можете да извлечете ценни знания и опит от консултант, който да Ви съветва за Вашите финансови избори, докато се фокусирате върху житейските си приоритети.

Какво печелите Вие от съвместната работа с независим личен финансов консултант?

“Цифрите не лъжат” – казват някои хора. Именно тук това правило важи с пълна сила. В зависимост от целите Ви, ясно ще можете да измерите резултати като:

  • Повече спестени пари
  • По-добро управление на риска
  • По-добро планиране и управление на финансите
  • По-малко излишни харчове
  • Повече сигурност

Ролята на независимия личен финансов консултант е да защити и да вземе предвид най-добре интересите на своите клиенти, а не да им продава услуги и финансови продукти, от които те действително нямат нужда.

Ако искате да работим заедно за постигането на Вашите финансови цели, заявете своята консултация – тук, за да споделите с мен повече за пътя и целите си.